Je sčítání lidu pouhý bordel ve státní správě?

Všude se diskutuje o tom, kdo co vyplní, proč to či ono nevyplní, zda uvede či neuvede rodné číslo a další. Nikdo se ovšem nepozastaví nad tím, proč ke sčítání vlastně dochází.

Pokud někdo chodí po úřadech, vyplňuje spoustu údajů jako je rodné číslo, adresa a další. Měl jsem poslední měsíc nějaké běhání ohledně nemovitosti a to byste koukali, co vše musíte kde udělat. Nejprve smlouva o koupi: je tam rodné číslo, jméno a adresa trvalého bydliště. Pak ověření podpisu na městském úřadě: jméno, rodné číslo, číslo občanky. Katastr nemovitostí: opět jméno, rodné číslo, číslo občanky, adresa. Správce nemovitosti…

Takže teď jsou úplně všude informace o mé osobě. A nikdo se mě neptal, zda chci či nechci rodné číslo uvést, zda jsem chtěl uvést další informace. Ono je totiž i na dalších místech: na matrice, když se narodíte. Musíte mít nahlášený trvalý pobyt, to znamená jméno, příjmení, rodné číslo, adresa. Při přestěhování to musíte nahlásit. Vlastníte-li auto, musí být nahlášené na dopravním inspektorátu.

Nastává tedy otázka, proč sčítat, když veškeré informace stát (a nejen on) má. Odpoveď je jednoduchá. Je to zaviněno neskutečným bordelem, který ve státní správě vládne. Státní informační systém již dávno mohl být na světě, kdyby si většina zákonodárců nemyslela, že počítač je akorát na pípání a ťukání. Ale i bez něj by šlo provést sčítání několikanásobně levněji a rychleji než metodou, kterou se snaží stát opruzovat své občany. V případě existence „nějaké“ databáze by stačilo vzít data ze všech úřadů, katastrů, inspektorátů a spojit je podle rodného čísla. Údaje, které vzniknou i přes nepořádek v duplicitách rodných čisel, budou jednak rychleji zpracované a hlavně, budou mít mnohem vyšší vypovídací schopnost než balast a šrot, který se získá ze sčítacích archů.

Je jistě dobré namítnout, že se uvedeným způsobem stát (a nejen on) nedozví, kolik máme doma počítačů, kdy má manželka menstruaci a zda je pravidelná, zda papoušek mluví sprostě či zda si čistíme zuby každý den. Jenže, co je komu do toho? K čemu stát potřebuje znát majetkové rozložení obyvatelstva? Bude to prodávat? Chce ještě více okrádat chudé a nikomu nic nedávat zvyšováních daní méně majetným občanům? Ne, děkuji. Nechci zvyšovat již tak velký bordel ve státě a tedy nehodlám nic takového vyplňovat. Jméno a adresa jim stačí a už tak toho bude přespříliš, protože to stejně znají.

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *