Smrt smajlíkům!

Kolik jste za posledních 24 hodin použili smajlíků? A kolik jste jich dostali? Zamysleli jste se někdy nad tím, že na smajlíky – ostatně jako na další vymoženosti – přišli neskutečně líní lidé? A ostatní, protože jsou taktéž líní, je poslušně používají.

Smajlíky jsou mor. Nejprve se začaly občas používat v různých interaktivních chatech. Když někdo na úplném začátku napsal dvojtečku, pomlčku a kulatou závorku, byl považován za magora. „Co to je? Seš normální?“ ozývali se ostatní účastníci diskuse. Postupem času všichni pochopili, či jim bylo pochopeno, a pokud se ještě někdo našel a optal se, co to je zač, byl považovám za magora on. „Cože? Ty to ještě neznáš? Kdy si sakra chlape slezl ze stromu!?“ opět se ozývali ostatní diskutující. Z různých debat se začaly smajlíky přesouvat do diskusních skupin, do e-mailů a dokonce i na web. Co považuji na naprostou degradaci a zvrhlost, je použití smajlíků v naučných textech nebo dokonce v literatuře! Tito autoři už asi nikdy nedají myšlence inteligentní podobu.

Uživatelé smajlíků jsou různí. Od těch, kteří použijí smajlík sem tam s jednou závorkou až po naprosté nervově labilní, duševně nevyrovnané a chorobné jedince, kteří jsou schopni „ozávorkovat“ deset řádků a ještě si připadnou neskutečně vtipní a zajímaví. Takového člověka bych potkat na ulici opravdu nechtěl. Nedokáži si představit, co dělá místo psaní nechutného množství závorek. Jak se vlastně dorozumívá. Posunky? Extrémní mimikou? Skřeky? Že by návrat k opicím?

Jak jsem již naznačil, smajlíky používají veskrze lidé líní. Protože nedokáží odhadnout nebo se nehodlají zabývat tím, zda jejich poznámku či větu někdo pochopí a raději zmáčknou tři či více kláves navíc, aby řekli: pokud nejsi natolik chytrej, abys to pochopil, tak tohle byl jako vtip.

Schválně se podívejte do pošty, kterou jste kdy napsali a zamyslete se nad tím, jak dopis obsahující smaljíky formulovat tak, aby to neurazilo a současně nepotřebovalo uvést na konec smajlík. Jistě mi dáte za pravdu, že často je nutné přepsat celé věty. A pokud takto napíšete kompletní dopis, je více formální. Jako byste jej psali nějakému ouřadovi. Nechci vás nutit, abyste takové dopisy psali. Jde mi o to, že pokud smajlíkujete každý den, budete vůbec po čase ještě schopni napsat normální dopisy, jaké jste psávali kdysi?

Proto ještě jednou: Smajlíci jsou mor, který je potřeba vymýtit těmi nejbrutálnějšími metodami. Elektrickými šoky, bitím, mučením, čímkoliv. Já osobně jsem se rozhodl ode dneška smajlíky nepoužívat a nadávat každému, kdo mi je pošle. Vážně. 🙂

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *