Ledovka způsobila… Náledí zabilo… Přívaly sněhu zavinily…

Titulky v novinách a komentáře v rádiu či televizi svalují zavinění dopravních nehod na led, sníh, oslnění sluncem, mlhu a další rozmary počasí. Neustále se snažím přijít na to, jak, dejme tomu, silný déšť dokáže zapříčinit např. smrtelnou nehodu.

Za poslední rok jsem najel kolem 30 tisíc kilometrů za všech možných situacích, které dokázalo počasí připravit. Několik desítek nehod jsem i viděl a ani při jedné mi nepřipadlo, že za ní mohl kdokoliv jiný než řidič. Řidič, který nepochopil, že při přívalovém dešti, kdy není vidět na více než pár desítek metrů před sebe, není bezpečné valit to více než 100 kilometrovou rychlostí. Jiný řidič, který měl pocit, že sjeté letní gumy a sníh jsou ideální kombinací a dodržování větší vzdálenosti od před ním jedoucím vozidlem je ponižující. Další (sebe)vrah projíždějící na červenou přes přejezd, byť jsou závory staženy.

Opravdu ani jednou se nestalo, že by za nehodu mohlo počasí. Vždy to byla neochota řidičů přizpůsobit se aktuálnímu počasí. Jistě by bylo na místě psát titulky (a samozřejmě nejen je) pravdivě. Jenže, to by pak přestaly mít ten správný nádech bulvárnosti a tedy i vyšší čtenost způsobující vyšší příjmy. A o ty tu přeci jde.

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *