Temná komora Damoklova

Ob??lka knihyExistenciální román Temná komora Damoklova s prvky thrilleru je dílo holandského autora Willema Frederika Hermanse. Ačkoliv autor byl svou rodnou zemí ke konci života natolik zhnusen, že žil v Paříži, po své smrti se stal v Holandsku nejopěvovanějším domácím autorem (to už se zřejmě nemohl bránit). A právě příběh z posledního roku druhé světové války a prvního poválečného se začal označován jako Hermansovo nejlepší dílo.

Jenže v čem je tak zásadní? Tak vyčnívající? Tak úžasné? Ani po přečtení mi to není jasné (i přes doporučení a komentář od Milana Kundery). Ano, román je existenciální. Ale to na něm tak zajímavé není. Co jej dělá čtivým, je kombinace s thrillerem. Jak obracíme list po listu, čtení je napínavější a napínavější. Jenže na konci přijde něco, co byste nečekali ani v tom nejdebilnějším filmu americké produkce. Naprosto zpackanej konec. Tak pitomej závěr by nevymyslel ani Dan Brown, a že je to march (pravda, soudím jen na základě jeho dvou knih).

Lehce klišoidní existencialistické prvky okořeněné slušnou zápletkou a zfušovanej konec. Nebýt toho, dal bych tomu 80 %, ale takhle nemohu více než 70 %.

Willem Frederik Hermans: Temná komora Damoklova. Host, 2010 (orig. 1958), 352 stran, Překlad: Magda de Bruin – Hüblová, ISBN: 978-80-7294-354-8

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *