Konzultant, ale nemá co konzultovat

Díla Cormaca McCarthyho mají v mé knihovně čestné místo. Je to jediný americký spisovatel, který mi má co říct. Dostal jsem se k němu díky Krvavému poledníku a minulý týden jsem nejen dočetl jeho poslední knihu-scénář The Councelor (česky vcelku nesmyslně Konzultant), ale i zhlédl stejnojmenný film. Mělo to však pro milovníky tohoto spisovatele smysl?

Protože jsem nevěřil, že překlad dojde na český trh v rozumné době, pořídil jsem si originál a začetl se. Ačkoliv je McCarthyho jazyk v jeho románech hodně náročný a i v češtině jsem občas tápal u některého slova, Konzultant se čte víceméně dobře. Přesto jsem narazil na místa, která jsem úplně nepochopil, a proto uvítal briskní český překlad (mimochodem je vidět, že byl šit horkou jehlou, něco bylo přeloženo, řekněme, nevhodně), který přišel na trh víceméně společně s premiérou. Přesto ani ten mi nepomohl některá místa úplně osvětlit a tak jsem se konečně vydal na film.

Filmová zpracování McCarthyho děl mají různou kvalitu s porovnáním s předlohou. Román All the Pretty Horses (česky Všichni krásní koně) je výrazně lepší než film (pokazil to nescénárista Billy Bob Thornton a neherec Matt Damon). Oproti tomu No Country for Old Men (česky Tahle země není pro starý) je jako literární dílo průměrné a na Cormaca slabé, ale bratři Coeni z toho udělali parádní oskarový snímek (škoda jen, že to kazil v podstatě vždy špatný Tommy Lee Jones). Dosud poslední adaptací byla kniha The Road (česky Cesta), která opět filmově zapadla mezi smetí, ale text je výborný. Ještě bych měl zmínit jeho zfilmovanou divadelní hru The Sunset Limited (česky Vlak Sunset Limited), ale tam jsem zatím četl pouze text, který se mi líbil.

Jak tedy dopadl filmový Konzultant? Inu, jak bych to řekl. Pochopil jsem díky němu pár zbývajících drobností, které jsem z knihy špatně vyčetl, ale jinak je špatný. Sledovat čtyřicetiletou Cameron Diaz, jak dělá sumečka na čelním skle, mi připadlo směšný. Výkon Michaela Fassbendera byl hodně proměnlivý. Snad jen Penélope Cruz se svými roztomilými pihami byla… byla… no, dobrý, no. Javiera Bardema (naprosto dokonalého v No Country for Old Men) a Brada Pitta zmiňovat raději nebudu. Všechny postavy byly vykresleny příliš ploše, příliš nezajímavě, příliš nudně. Atmosféra tak typická pro McCathyovy příběhy v tomto filmu naprosto chyběla. Místy jsem měl i pocit, že si rejža spletl své jméno na občance a hrál si nesmyslně na Tarantina, který k McCarthymu rozhodně nepatří.

Mám-li to nějak shrnout, tak film je špatný. Pokud nepatříte mezi skalní fanoušky Cormaca McCarthyho, tak je zbytečné na to chodit. Jestliže mezi ně patříte a nechcete si kazit o něm obrázek, tak na film nechoďte a knihu není třeba číst. Jinak si do kina zajděte, ale nic zvláštního nečekejte.

Kniha originál: Cormac McCarthy: The Counselor. Picador, 2013, 188 stran, ISBN: 978-1-447-22763-2 (možno zakoupit na The Book Depository)

Český překlad: Cormac McCarthy: Konzultant. Argo, 2013 (orig. 2013), 160 stran, Překlad: Petr Fantys, ISBN: 978-80-257-1023-4 (možno zakoupit na knihkupectví Kosmas)

Film: The Counselor (Konzultant), USA/Velká Británie, 2013, Režie: Ridley Scott, Scénář: Cormac McCarthy, Kamera: Dariusz Wolski, Hrají: Michael Fassbender, Brad Pitt, Javier Bardem, Penélope Cruz, Cameron Diaz, John Leguizamo a další.

Filmové odkazy:

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *