Politicko-novinářská sterilita

Při sledování (ať už v televizi, rádiu, novinách či na Internetu) článků majících za úkol něco sdělovat, mám často pocit, že jednak vše je prezentováno podle nějaké šablony a tedy že výrazivo se neustále opakuje a jednak že ve čteném textu vlastně není nic řečeno. Mnohé je alibisticky schováno za floskule.

Stejný názor má i Vladimír Just, který nejčastěji používané prázdné fráze shrnul do dvou slovníků floskulí. Od většiny ostatních slovníků se odlišuje jednou příjemnou věcí – nechá se číst od začátku až dokonce a nudit se určitě nebudete. Výklad každého hesla je totiž pojat jako pojednání, úvaha, fejeton, ale často i filipika. Autor na příkladech kromě jiného demonstruje to, co ve skutečnosti floskule zakrývá, případně popírá.

Kvalitu knih bohužel (a to v obou případech) strhávají dolů překlepy, pravopisné chyby a nedostatky v sazbě. Bohužel je to tak časté, že to ruší ze čtení až příliš. Autor se také poměrně často zabývá tématikou kůrovce v Šumavském národním parku, což může odvádět pozornost od floskule směrem na jih Čech. V druhém díle mi pak vadilo hojné používání „klausovská” vazba „to či ono“.

I přes uvedené nedostatky bych knihu doporučil jako povinnou četbu každému, kdo se dostává do styku s děním v politice a to bez ohledu na to, zda má nebo nemá poslaneckou imunitu.

Hodnocení: 4 z 5

Vladimír Just: Slovník Floskulí. Academia, nakladatelství AV ČR, 2003, 223 stran, 155 Kč, ISBN: 80–200–1153–6

Vladimír Just: Slovník Floskulí 2. Academia, nakladatelství AV ČR, 2005, 216 stran, 155 Kč, ISBN: 80–200–1392-X

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *