Už je tady zas… další podprůměrné dílko

Po delší době jsem opět podlehl reklamě a koupil si knihu, kterou bych normálně hodně zvažoval. Byla to chyba. Dílo německého spisovatele Už je tady zas usazuje Adolfa Hitlera do současnosti. To samozřejmě s sebou nese nevyhnutelné situace, kdy se Dolfi musí sžívat s tím, co lidé mezitím vymysleli (mobily, internet…). A z toho nevyhnutelně plynou rádoby vtipné situace, které jsme mohli už několiksetkrát vidět v různých, většinou přitroublých komediích (za všechny mohu jmenovat např. Návštěvníky). Jako by tohle autorovi nestačilo, udělal z Adolfa postavu ne nepodobnou Ernestu Goodbodymu z knihy Jak jsem vyhrál válku. Jenže to nejvíce skřípe v situacích, kdy má být Adolf zase tím, kým býval.

Celé to částečně zachraňuje způsob, jakým Hitler zase získává své stoupence za pomocí současných médií. I tak to ovšem celé na mě působilo přitaženě za vlasy.

Text je jednoduše špatný a to jediné, co mu vydobývá slávu, je jméno samotného Vůdce. Těžko mohu tohle čtení někomu doporučit (a pokud jsem vás nepřesvědčil, mám k prodeji jeden výtisk, jednou čtený s 20% slevou, tj. za 320 Kč – k předání v Praze).

Hodnocení: 30 %

Timur Vermes: Už je tady zase. Argo, 2013 (orig. 2012), 368 stran, Překlad: Michaela Škultéty, ISBN: 978-80-257-0966-5, možno zakoupit na knihkupectví Kosmas

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *