Zajda Mundro a jeho smrt

Knihu Nicka Cavea Smrt Zajdy Munroa předcházely velmi nadšené recenze s mnoha přísliby. Protože ve spoustě případů hodnocení recenzentů ovlivní můj výběr (a většinou to sedí) a protože Nick Cave je dobrý autor, po knize jsem sáhl hned, jakmile vyšla v českém překladu. Je však tak dobrá, že se stane románem roku, jak někteří předjímají?

Protože chvály pěli jiní, já tak činit nebudu a spíše je budu trochu rozporovat (kdo jste je nečetli, doporučuji třeba recenzi v magazínu E15).

Biblický odkaz: Mnoho „zasvěcených“ recenzentů se rozepisuje o podobenství s křesťanskou tematikou. Vrah je přirovnáván k ďáblu, objevuje se téma odpuštění apod. Je to nicneříkající mečení kozy. Ať už autor z bible čerpal či nikoliv, čtenáři to může být naprosto jedno. Na své si totiž mohou přijít i ti, kteří bibli dobře a podrobně neznají (či dokonce vůbec). Pokud však setkávání světů živých a mrtvých neuznáváte či nemáte rádi, budete otráveni.

Co mi připadlo hodně omšelé, tak to je chlad a pára kolem úst v případě „rozmluvy“ se záhrobím. Ne, že by to již nebylo mnohokrát použito jinde (viz např. Šestý smysl).

Odkaz na cestu: V mnoha recenzích je možné se dočíst o šílené cestě, kterou Munro se svým synem podniknou. To může dost ovlivnit čtenáře předem, neboť symbol cesty a tím pádem i změny či hledání nějakého smyslu, nacházíme především v americké literatuře. Díky tomu tak můžeme nabýt mylného dojmu, že se děj odehrává v Americe a Dennis Hopper s Peterem Fondou jsou nablízku.

Závěrečné odpuštění: Abych byl upřímný, pak poslední kapitola (resp. dvě) jsou naprosto přebytečné. Vynecháme-li jejich spiritualistickou notu, pak pokud dosud šlo o jakýs takýs pohled do duše člověka, pak zde jde o naprosto nereálné zakončení, které je tam jen proto, aby kniha nějaký dobrý závěr měla. Kurňa, proč? Copak se podle toho bude točit v Hollywoodu film? Doufám, že nikoliv.

Pokud budeme brát knihu jako celek, pak jde o dobře napsané dílko, které mohu doporučit. Ovšem abych to nazýval románem roku, tak to zdaleka ne.

Udělějte si obrázek sami:

Hodnocení: 70 %

Nick Cave: Smrt Zajdy Munroa. Argo, 2009, Překlad: Michala Marková, 238 stran, cena 298 Kč, ISBN 978–80–257–0176–8

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *