Co to je intuitivní software?

Při diskusi s jedním člověkem ohledně produktu, jehož jméno zde není důležité, padla zmínka o tom, že není intuitivní na rozdíl od produktu jiného. To mě ale donutilo zamyslet se, co to vlastně intuitivní software znamená.

Podle významového slovníku znamená intuitivní kromě jiného vnuknutí, nápad, bleskové pochopení bez účasti racionality. Intuitivnost, resp. její chápání, je však naprosto subjektivní vlastnost a u každého uživatele libovolné aplikace se může dostavit dříve či později (tedy nikoliv bleskově). Jsou jedinci, kteří při prvních seznamovacích sezení u nové aplikace tápou, jsou zcela zdrceni a považují aplikaci za nepoužitelnou. Jenže jakmile pochopí filosofii produktu, začnou jej používat mnohem lépe a hlavně rychleji. Při nastalém problému ihned ví nebo alespoň tuší, kam sáhnout a výsledkem je výrazně rychlejší práce a tedy i vyšší produktivita. Naproti tomu člověk, který s aplikací pracuje víceméně intuitivně ihned od začátku a vlastně nikdy nepronikne do toho, jak aplikace ve skutečnosti funguje, je neustále zmaten. Sice intuitivně ví, kam sáhnout, ale trefí se napoprvé mnohem méně často než předchozí typ, navíc rychlost práce nebude oslnivá (bavíme se samozřejmě o rozsáhlejším software, ne o Notepadu).

Dalším problémem je, že ne každá aplikace může přívlastek intuitivní získat. Třeba takový obslužný program pro jadernou elektrárnu může být sebeintuitivnější, ale pustit k němu nezkušenou uživatelskou opici je stejný hazard se životy lidí jako vést nukleární válku. Zde by se naopak mělo volit střídmé prostředí, ne příliš intuitivní (obsluha musí být znalá a vždy má vědět, kam sáhnout), ale hlavně nesmí umožnit provést chybu.

Na první pohled by ruku v ruce se slovem intuitivní mělo jít slovo ergonomický. Jenže při podrobném zkoumání nabudeme dojmu, že to jsou protichůdné požadavky. Ergonomický kromě jiného znamená, že se daný produkt, resp. jeho ovládání nestaví proti vašemu zdraví, naopak se jej snaží chránit. Ergonomická aplikace by např. měla uživatele nutit používat chvíli klávesnici a chvíli myš, čímž se snaží zamezit bolestem v zápěstí, strnulosti šíje apod. Jenže je to intuitivní? A navíc uživatelsky příjemné? Uživatel, který je neustále nucen používat jiný nástroj, pak často neví, že zrovna nyní má sáhnout po myši a jindy po klávesnici. Taková snaha tvůrců software může vést k tomu, že uživatel spíše sáhne po brokovnici a dostaví se na adresu uvedenou v dialogu O aplikaci. V takovém případě pak výmluvy na ergonomii, natož na intuitivnost, pouze přiostří situaci.

Pokud tedy budete chtít vyřknout ortel nad intuitivností aplikace, zamyslete se nejprve na tím, zda to náhodou také není naopak. Navíc za úspěšností produktu nestojí použitelnost, ergonomie ba ani intuitivnost, ale marketing (bez ohledu na to, zda je aplikace typu freeware, Open Source nebo ryze komerční). I toto mějte na paměti.

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *