Staneme se otroky technologie, kterou používáme?

Štěnice nasazené v úřadě ministra nebo prezidenta začínají být nemoderní, zastaralé a málo účinné. Technologie se vyvíjejí, jdou stále kupředu a vlády, firmy či podsvětí vynakládají stále větší peníze na to, aby právě jimi používaná technika byla ta nejlepší. Vezměme si například Internet – má původy v armádě a dnes jej používá kde kdo a za pár málo let jej bude využívat kde co. Je to jistě skvělá představa, že když vám dojde mléko, lednička jej objedná. Strčíte si kuře do trouby, ta se napojí na nejrychlejší server a stáhne si, jak dlouho a při jaké teplotě se má opéci. Tyto báječné myšlenky, které se dříve vyslovovaly potichu, aby je pokud možno nikdo neslyšel, začínají být reálné. Jenže. Jenže každá výhoda přináší nevýhody.

Zatím nechoďme do blízké budoucnosti, ale zůstaňme v současnosti. Máte mobilní telefon? Asi ano, protože kdo ho dnes nemá. A teď si představte, že se o vás začne zajímat podsvětí. Může to být jednoduché. Jste zdravý mladý člověk a třeba vaše plíce by se náramně hodily pro syna mafiánského bose. Jak se o vás dověděli? To je jednoduché. Platy lékařů jsou malé, tak si jeden doktor „přivydělal“. A teď vás začnou sledovat. Nikdo ale za vámi nebude chodit, nikdo nebude čekat v autě u vašeho domu, až vyjdete. Sledovací tým může sedět pěkně v teple a v bačkorách, protože váš mobilní telefon řekne přesně vaši pozici.

Dnešní modernější auta se neobejdou bez palubního počítače s přijímáním pozice pomocí GPS systému a jejího odesílání do řídícího střediska. Řekne vám, na které křižovatce odbočit, kde je uzavírka, na kterém kilometru dálnice se stala dopravní nehoda. Nic složitého. Opět způsob, jak vás sledovat. Nikdo za vámi nejede v autě, může to být nápadné. Ale opět vás sledují z tepla a v bačkorách.

A nyní pojďme do blízké budoucnosti a k reálnějšímu příkladu. V sobotu si v televizi naladíte váš oblíbený pořad nebo si stáhnete z „půjčovny“ film. Prostě paráda. Vychlazené pivko ve skleničce, brambůrky v misce na stole. Najednou v pondělí u vás zazvoní podomní prodejce. Víte, my víme, že rád sledujete tyto a tyto pořady a rádi bychom vám něco nabídli. A vy jen koukáte. Ale jdeme dál. Běžný bytový zloděj dokáže udělat spoustu nepříjemností. Kromě vykradeného a rozházeného bytu, který je potřeba uklidit, musíte na policii, zavolat do banky, abyste oznámil ukradení kreditní karty a další činnosti, místo kterých jste si mohli jít s dětmi zaplavat. Ale jak se dozvěděl, že nejste doma? Jednoduše, řekla to na vás vaše lednička. Nejprve si objednala mléko, protože to, co jste tam zapomněl, tak zkyslo. Pak začal zelenat šunkový salám, takže se objednal nový. Když to ovšem pracovník vašeho oblíbeného supermarketu dovezl, nezastihl vás doma. Pokud se někdo napojí na takovouto moderní ledničku, ví vše nejen o vašem apetitu, ale třeba i o tom, kde nakupujete a kdy vám vozí nové zboží. Veškerá komunikace může probíhat pomocí extrémně bezpečného protokolu, ale pokud někdo zaplatí tu správnou částku prodejci, je celé zabezpečení k ničemu. Viz únik dat z České Spořitelny. Je také možné, že jste se znelíbil sousedovi. On sedne k počítači a za pár minut je váš dosud čistý trestní rejstřík pěkné počtení.

Jak ale z toho ven? Obávám se, že cestu nelze najít, neboť neexistuje. Je tu jeden problém, který vyhyne až společně s námi – lidský faktor. Takže, veselou budoucnost…

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *