Prachsprostý německý alibismus

Německo, tohoto času předsedající stát Evropské unie, přišlo s geniální myšlenkou a to, že nechá zakázat používání svastiky v celé Evropské unii. Ačkoliv svastiku většina lidí zná díky zneužití Adolfem Hitlerem jakožto symbol Třetí říše, má zcela jiný základ a to už ve staré Indii jako kladnou polovinu protikladů (dobro – zlo, bůh – ďábel). Dodnes je hojně využívaná hinduisty.

SvastikaProblém je především v pohledech na věc: první říká, že svastika je starodávný symbol dobra. Druhým je, že si Němci zakázali symboly nacismu. Jenže – je hákový kříž symbolem nacizmu? A kdy? Když je pootočený v bílém kruhu vprostřed červeného obdélníku? Nebo kdykoliv? A co když se použije s tečkami uprostřed „čtverců“?

Vlajka USAPro mě je to symbol nacizmu pouze v případě, kdy je jakožto symbol nacizmu použit (tedy jako např. v prvním případě). Proto nevidím jediný důvod použití svastiky jako takové zakázat. Zakázat se má propagace nacismu (či chcete-li propagaci potlačování práv a svobod jednotlivců a skupin). To bychom poté mohli zakázat i pěticípou hvězdu. Je to přeci jednoznačně a vždy propagace komunismu. Nebo že bych se snad nedej Němec spletl?

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *