Rozbor McCarthyho knih

Obálka knihyvět v hrsti prachu není klasická kniha, ale poměrně hluboká literární studie děl jednoho z nejvýraznějších (a mých nejoblíbenějších) autorů amerického jihozápadu Cormaca McCarthyho. Každá jeho kniha je zde analyzována z různých pohledů a to i se stovkami odkazů na další (ať již primární nebo sekundární) literaturu.

Pro mě, jakožto člověka, který pohrdá školními zvěrstvocvičeními “Co tím chtěl básník říct”, bylo občas těžké neusmát se. Studovat, proč autor např. v knize Cesta naservíruje otci se synem nejprve jablka a hrušky a až pak broskve, je na mě moc. Hledat odkaz na prvotní hřích úplně v každém slově, je… no řekněme vědecké. Stejně tak různá bazírování nad tím, proč autor použil takové nebo makové slovo, je z nezaujatého pohledu hnidopišství. Autor taktéž občas zabrousí k českým překladům, kde ukazuje složitost McCarthyho košatého slovníku.

Po dočtení knihy získáte na dojmu, že díky stovkám dalších existujících studií každé věty v knihách, každého podobenství, každého odkazu na cokoliv, je McCarthy geniální spisovatel znající nazpaměť jak bibli, tak spoustu filosofických směrů a jejich výklad a k tomu ještě americkou historii. Nechci ho nijak podceňovat, ale myslím si, že leckdy badatelé hledají tam, kde nic není. Pro mě i nadále zůstává Cormac McCarthy vynikajícím existenciálním spisovatelem, k jehož knihám se strašně rád vracím.

Hodnocení: 80 %

Svěrák Michal: Svět v hrsti prachu, Kritická recepce díla Cormaca McCarthyho. Argo, 2012, 340 stran, ISBN: 978-80-257-0407

Další články, které vás mohou zaujmout:

FacebookGoogle+TwitterPrintEmailKindle ItPocketDalší sdílení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *